Pages

Saturday, October 15, 2011

adat org 'klate'

bg sesape yg nk kawen ngn org 'klate'..baca & fahami btol2 ye..xnk ikot pn xpe..hehe..


1) ada 2 jenis undangan dalam perkahwinan orang klate, jenis undangan ni boleh dikenal pasti melalui kad/secara lisan, kalau kad, tgk headline dia tulis apa..if;


a) walimatulurus - means tuan rumah nak 'ngele'..maksudnya tetamu datang, dan hulur sikit duit   kepada tuan rumah..orang panggil 'salam ada makna'..tp kalau xnk bg duit, bawak hadiah pon boleh..

why ada 'ngele' ni..? utk bantu dari segi kenduri kendaranya laa..

b) undangan majlis kesyukuran bermaksud tuan rumah mengadakan majlis kesyukuran, tak perlu hulur duit 'ngele' kepada tuan rumah..tp biasa orang bawak hadiah je..xpon bwk gula/susu pekat dlm tin tu..

jenis undangan ni penting kepada tetamu dan juga keluarga besan...biasanya besan akan tanya masa meminang...buat majlis kesyukuran atau ngele...sbb kalau ngele...besan pon kene sediakan duit ngele daripada rombongan dia..diserahkan kepada keluarga pompuan sebelum balik masa sanding...



2) duit nulung lauk
xsemestinya diserahkan kepada belah perempuan..bergantung kepada ihsan belah laki...duit nulung lauk biasa diserahkan sebelum majlis...tp jarang kot org klate buat cmni..

3) salam 'ngenal'

xwajib pn..atas budi bicara belah pompuan dan laki jugak la..dan ini pon akan dimention masa peminangan..salam 'ngenal' ni dibuat masa sanding...dimana rombongan family laki akan bersalam dgn mempelai sambil menghulurkan duit..jgn terkejut kalau sebaik je lepas renjis2...mak pengantin dok bersila depan pelamin..

kalo salam 'ngenal' ni, belah pmpn kene sediakan bunga telur (ni xdikira doorgift ye..doorgift kene kasik lain) ada jugak sesetengah ibu pengantin laki yang turut sediakan bunga telur..meaning para rombongan laki yang salam 'ngenal' ni akan dapat dua bunga telur instead of 1 je..

duit salam 'ngenal' ni..biasenye parents akan bagi kat pngntin..kiranya duit ni hak mutlak pengantin laa..


4) siso

'siso' ialah doorgift..siso disediakan ikut jenis undangan..

kalo undangan walimatulurus (yg ada ngele) siso yang biasa disediakan ialah bunga telur (nk add brg2 lain pon bole..lg byk lg bagus..ye la..org dtg kn da bg duit..kna la blas blik kn..

kalau undangan majlis kesyukuran..depends laa..ada yg bg gula2,kek,mug atau pe2 je..


5) jenis2 hantaran

org mmberi kita mmbalas..haa!cmtula konsep dia..

ada sesetengah majlis..majlis akad nikah dan sanding tidak dibuat hari yang sama..lepas akad nikah mesti ada makan2 sket kan..jadi ada jugak la fmili belah laki bwk pe2 mknn..ala2 bertandang ke rumah org kn..bwkla buah tangan cket..kalau diorang bwk..biasa diorang akan inform awal2..so,belah pmpn bole la prepare awal2 utk balas..

jgn salah paham..ini bukan bermaksud belah laki hadap sgt nk dapat brg balasan..tp kan..kalo org dtg umah kita bwk brg dlm tupperware..mesti kita nk cpt2 pulangkn tupperware tu kan? mestila nk kena ada isi jgk kan? malu la kalo tak pualngkan tupperware org tu..


haa gitu la konsepnya..belah pmpn pn nk jaga air muka sendiri jgk..

myb org zmn dulu2 ada yang main sergah je bagi brg..so belah pompuan tak terbalas brg tu dan rasa malu gitu..so dizmn moden ni..org inform awal2 utk menjaga kesejahteraan kedua2 belah pihak..

then..masa sanding tu bawak la mcm biasa..atas budi bicara la..bp par balas bp par kan?

ps2 masa 'ngata' (bertandang ke rumah laki)..seeloknya bawak ler barang sebagai buah tgn jgk..dah la 'first time' ke rumah org..dtg berlenggang lenggok lak..dtg antar anak je ke acik?huhu..

haa cmtula konsepnya..lbih krglaa..hehe..



*dipetik dari forum cari..hehe..

No comments:

Post a Comment

Post a Comment